Avrupa’nın devi iflas etti: Volkswagen en büyük yatırımcısıydı

Northvolt, Büyük Bir Hayalle Başladı Ama İflasla Sonuçlandı

2015 yılında eski Tesla yöneticileri Peter Carlsson ve Paolo Cerruti tarafından kurulan İsveç merkezli batarya şirketi Northvolt, elektrikli araçlar için batarya üretimi yaparak büyük umutlarla yola çıktı. Ancak işler beklenildiği gibi gitmedi ve ekonomik krizle karşılaşınca zor zamanlar geçirmeye başladı.

8 Milyar Dolarlık Borçla Baş Etmekte Zorlandı

Northvolt, borç yüküyle başa çıkmakta zorlanarak çöküşünü hızlandırdı. Volkswagen ve Goldman Sachs gibi dev yatırımcıların desteğini alsa da artan maliyetler, küresel rekabet ve Çin makinelerine olan bağımlılık şirketin geleceğini tehdit etti.

‘Avrupa için Utanç Verici Bir Son’

Financial Times’ın ifadesiyle, Northvolt’un iflası “Avrupa için utanç verici bir son” oldu. Kötü yönetim ve düşük güvenlik standartlarından kaynaklı yaşanan sorunlar, şirketin çöküşüne neden oldu ve Avrupa’nın elektrikli araç sektörü için ciddi bir darbe anlamına geldi.

Çöküşün Ardında Yatan Süreç

“Petrol tarihine geçmek” vizyonuyla yola çıkan Northvolt, ABD ve Almanya’da üretim tesisleri açarak büyüdü. Ancak 2024’e gelindiğinde mali sıkıntılar artarak devam etti ve şirket sonunda iflasını açıkladı. Bu durum, Avrupa’nın elektrikli araç sektöründeki rekabet gücünü olumsuz etkileyebilir.

İflasın Etkileri

Northvolt’un iflası, Avrupa’nın stratejik enerji bağımsızlığı hedeflerine darbe vurabilir. Aynı zamanda 5 binden fazla çalışanı belirsizlikle karşı karşıya bırakmasıyla Avrupa’nın sanayi politikasında derin etkiler yaratabilir. Bu olay, Avrupa’nın küresel rekabet gücünü zayıflatarak Çin’e olan bağımlılığı azaltma çabalarını da zora sokmuş durumda.

Related Posts

Küresel elektrik üretiminin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden sağlandı

Geçen yıl küresel çapta üretilen elektriğin yüzde 41’i yenilenebilir ve nükleer enerjiden elde edildi.

Ekonomi ve piyasa yazısı yazmak ya da yazmamak

Türkiye’de siyasi gündem ne kadar gerilimli olursa olsun, her dönemde ekonomi ülkenin en önemli meselesi olduğu açıktır. Özellikle pandemiden sonra tüm dünyada tedarik zincirinin bozulmasıyla birlikte gıdaya erişimden enflasyona kadar pek çok alanda ciddi dengesizlikler yaşandı. ABD ve Çin dahil olmak üzere hiçbir ülke bu süreçten etkilenmeden çıkamadı. Bizim memlekette ise çoğu zaman insanlar kendi işine odaklanmak yerine, üzerine düşmeyen konular hakkında fikir yürütmeyi tercih eder. Siyaset,

Teklif TBMM’ye sunuldu: ‘Staj süreleri emeklilikten sayılsın’ talebi

Çıraklık ya da staj süreleri emekli olurken prim ödenmediği için dikkate alınmıyor. Bunun değiştirilmesine yönelik teklif Meclis’e sunuldu.

Nisanda borsada tek otomotiv şirketi kazandırdı

Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden sadece Tofaş nisan ayında yatırımcısına kazandırırken, en fazla düşüş Otokar’ın hisselerinde görüldü.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor – 6 Mayıs 2025

Avrupa borsalarında tarifelere yönelik müzakere iyimserlikleri ve ticaret savaşlarının yatışmasına yönelik beklentilerle pozitif seyir izleniyor.

Mehmet Şimşek yatırımcı bulamayınca öyle bir şey icat etti ki: Yola çıkanın önünü kesecek

Patatesin yüzde 15,57 zam gördüğü nisan ayında emekli yüzde 13,36 enflasyon farkı alırken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hem TÜİK’in yüzde 3 olarak açıkladığı aylık enflasyon oranı üzerinden dezenflasyonun süreceğini savundu hem de yeni vergi …