Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Trabzon’da Kurban Bayramı Hazırlıkları Devam Ediyor

Trabzon’da Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, hayvan pazarlarında hareketlilik devam ediyor. Ancak et tüketimi ve saklanması konusunda uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Uzmanlar, sağlıklı ve dengeli beslenmede aşırıya kaçmamaya dikkat çekiyor. Kırmızı et tüketiminin yanı sıra sebze ağırlıklı ve lifli gıdaların da tüketilmesi öneriliyor.

‘Kavurma Sağlık Açısından Risk Taşıyor’

Karadeniz Teknik Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahları klasikleşen kavurmanın sağlık açısından riskli olduğunu vurguluyor.

Doç. Dr. Çin, kavurmanın yerine ızgara, haşlama ve fırında et tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kurban etinin dinlendirilmesi ve pişirilmesi konusunda da önerilerde bulunuyor.

‘Çoban ve Mevsim Salata Önerisi’

Et tüketiminin yanında sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını dile getiren Doç. Dr. Çin, özellikle kesim işlemlerinde hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyor. Sebzelerle hazırlanan çoban salatası veya mevsim salatasının tüketilmesini öneriyor.

Ayrıca, demir emilimini artırmak için limonlu salata, tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı gibi besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

‘Pişirirken Hayvansal Yağ Eklenmemeli’

Doç. Dr. Çin, etin pişirilmesi sırasında dikkatli olunması gerektiğini söylüyor. Yüksek ateşte ve yakın mesafeden pişirilen etlerde kanserojen bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekiyor. Etin yağının damlatılarak pişirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, etin sakatatları tüketilirken de dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Çin, etin saklanması konusunda da önemli bilgiler veriyor.

‘Tek Kullanımlık Şekilde Saklanmalıdır’

Etin küçük parçalar halinde kıyma veya kavurma yapılarak tek kullanımlık şekilde saklanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Çin, etin saklama süresinin maksimum 6 ay olması gerektiğini vurguluyor.

Dolaptan çıkarılan etin doğru şekilde çözdürülmesi, mikrobiyolojik üremeyi önlemek adına önem taşıyor. Kullanımı fazla olan etin bir kısmının kesilip geri kalanın tekrar saklanmasının önemini vurguluyor.

Related Posts

Ayakların kokmasına neden olan hata bulundu: Sadece ter değil

Toplu taşıma araçlarında, ofislerde, hatta misafirlikte… Bazen bir çift ayakkabının içinden çıkan koku, en samimi ortamları bile sessizce dağıtabilir. Ayak kokusu, birçok insanın yaşadığı ama çoğu zaman konuşmaktan kaçındığı bir problem. Peki bu rahatsız edici durumun arkasındaki asıl neden ne? Uzmanlar yıllardır tartışılan bu sorunun en büyük sebebini nihayet net bir şekilde açıkladı.

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.