Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Anoreksiya Nervoza: Yeme Bozukluklarının Tetikleyicisi

Biruni Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatma Çelik, zayıflama baskısının, yetersiz yemek yeme ve aşırı kilo kaybetmeyle kendini gösteren yeme bozukluğu hastalığı olan “anoreksiya nervoza”nın tetiklendiğini açıkladı.

Çelik, gençlerin sürekli “ince beden” baskısına maruz kaldığını belirterek, bu durumun anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarını tetiklediğini vurguladı. Anoreksiya nervozanın ciddi bir psikiyatrik hastalık olduğunu belirten Çelik, genetik yatkınlık, düşük benlik saygısı, mükemmeliyetçilik gibi psikolojik faktörlerin de hastalığın gelişiminde etkili olduğunu ifade etti.

Ailelere ve yakın çevreye önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çelik, anoreksiyanın belirtilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, anoreksiya tedavisinin sadece kilo aldırmakla sınırlı olmadığını, multidisipliner bir yaklaşımla bireyin hem fiziksel hem de ruhsal sağlığının yeniden inşa edilmesi gerektiğini aktardı.

Sağlıklı bir beslenme düzeninin önemine değinen Çelik, beslenmenin kişiye özel olduğunu ve her bireyin mutlaka profesyonel bir diyetisyene danışarak kendi beslenme planını belirlemesi gerektiğini vurguladı. Çelik, toplumdaki “ince olmak sağlıklı olmaktır” algısının da değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çelik, bilgiyle desteklenmiş bireylerin sağlıklı bir ilişki kurabileceğini belirterek, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı. Son olarak, bilinçsiz diyet uygulamalarının ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirterek, beslenme konusunda bilinçli kararlar alınması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”

Ebeveynler dikkat; “Sınavlar öncesinde evlerde sınavı konuşmayın!”