“`html
Emtia Piyasalarında Dalgalı Görünüm: Altın Fiyatları Düşüşte
Emtia piyasaları, ABD ve Çin’in 90 gün boyunca gümrük tarifelerini azaltma kararı ile oluşan umut verici hava rağmen, para politikalarının belirsizliği ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle bu haftayı karışık bir görünümle kapatırken, altın fiyatları son 6 ayın en kötü haftalık performansını sergiledi.
“Sürekli Arz Şokları Muhtemel”
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ekonomik koşulların 2020’deki seviyelerden önemli ölçüde değiştiğini belirterek, “daha sık ve kalıcı arz şokları” ihtimalinin arttığını ifade etti. Bu bağlamda, bankanın para politikası stratejisi üzerinde yeniden değerlendirmeler yapılacağı vurgulandı.
Aylık bazda gelen zayıf ABD enflasyon verileri, piyasalardaki fiyat oluşumunu etkilerken, nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) beklenenin altında, sadece yüzde 0,2 artış gösterdi.
Para piyasalarında ise Fed‘in yıllık enflasyondaki azalmaya rağmen tarife kaynaklı fiyat baskılarını takip etmeye devam edeceği öngörüsü güçlendi. İlk faiz indirimi beklentisi eylül ayına ertelenirken, yıl içerisinde toplam iki indirim yapılacağı tahmin ediliyor.
Bu gelişmeler ışığında, ABD 10 yıllık tahvil faizi haftayı 5 baz puan artarak yüzde 4,44 seviyesinde kapatırken, dolar endeksi yüzde 0,8 artışla 101,1’e yükseldi.
Altın, En Kötü Haftasını Yaşadı
Değerli metaller pazarı, artan global risk iştahı ve güçlenen dolar endeksinin etkisiyle güvenli liman talebinde düşüş yaşadı.
Altının ons fiyatı, ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalmasına paralel olarak düşerek 3,200 dolar seviyesine geriledi ve 11 Kasım 2024‘ten bu yana en kötü haftalık performansını gösterdi.
Analistler, faiz getirisi olmayan altının genelde düşük faiz ortamlarında değer kazandığını belirtiyor. Doların güçlenmesi ve geçici ticaret anlaşması, altın fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.
Bu gelişmeler neticesinde, değerli metallerin tamamında değer kaybı yaşanırken; altında yüzde 2,7, platin fiyatında yüzde 0,8, paladyumda yüzde 1,6 ve gümüşte yüzde 1,4 düşüş görüldü.
Baz Metallerde Karışık Seyir
Baz metaller, haftayı dalgalı bir seyirle kapattı. Ticaret savaşlarının sakinleşmesiyle global büyüme beklentileri fiyatlara destek sağlasa da, tarife endişeleri stok fazlalıkları yaratıyor.
Trump’la başlayan yüzde 25’lik ithalat tarifesi tehdidi neticesinde, bakır stokları Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) yılbaşından bu yana yüzde 81 artış gösterdi ve CME ile Londra Metal Borsası (LME) arasındaki fiyat farkı daraldı.
Japonya merkezli Sumitomo Metal, Batı Avustralya’daki Winu bakır-altın projesinde yüzde 30 hisse alarak uzun vadede kapasite artışına yöneldi.
Bu gelişmeler çerçevesinde, tezgah üstü piyasalarda kurşun fiyatı yüzde 1, çinko yüzde 1,3 ve alüminyum yüzde 2,4 yükselirken, bakır yüzde 1,3 ve nikel yüzde 1,6 değer kaybetti.
Petrol Fiyatları Yükselişte
Petrol fiyatları, ABD-Çin ticaret gerginliğinin azalmasıyla üst üste ikinci haftayı da artışla tamamladı.
Ticaret savaşlarının durması, piyasalarda iyimserliği artırırken Trump yönetiminin ticaret politikaları ile ilgili belirsizlikler sürüyor. Güçlü dolar endeksinin talep üzerinde sınırlayıcı etkisi olsa da, global büyüme beklentileri petrol fiyatlarına destek sağlıyor.
Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Rusya-Ukrayna barış müzakereleri ile ABD-İran nükleer anlaşmasına dair gelişmeler de petrol fiyatlarını etkiliyor.
Analistler, olası bir nükleer anlaşmanın yaptırımları kaldırarak İran’ın petrol üretimini artırabileceğini ve böylece piyasalara ek arz sağlayabileceğini ifade etti.
Brent petrol fiyatı, bu hafta <%1.8> artış gösterirken, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğal gazın fiyatı yüzde 12,4 değer kaybetti.
Mısır’da Rekor Buğday İhracatı
Tarım emtia piyasası, arz-talep beklentileri ve ihracat haberleri ile dalgalı bir seyir izliyor.
Buğdayda, ABD Tarım Bakanlığı (USDA), geçtiğimiz hafta 58,627 ton eski ve 746,155 ton yeni mahsul için “gizli” ihracat anlaşması bildirdi.
Mısır’da, başta Güney Kore ve Meksika olmak üzere toplam 1,677,000 ton ile son 20 haftanın en yüksek buğday ihracat performansı kaydedildi. Kuraklık endişeleri ise yatırımcıların takip ettiği önemli bir konu olmaya devam ediyor.
Mısır ve Rusya, buğday ticaretini izlemek için ortak bir komite kurma niyetlerini duyurdular. Bu adım, Mısır’ın en büyük buğday ithalatçılarından biri olma konumunu güçlendirirken, Karadeniz bölgesindeki arz dengesini de etkileyebilir.
Pirinç ve Buğday Fiyatları Artış Gördü
Bu hafta içerisinde Chicago Ticaret Borsası‘nda kile başına fiyatlar, soya fasulyesinde yüzde 0,1 ve mısırda yüzde 1,5 azalmışken, pirinçte yüzde 0,8 ve buğdayda yüzde 0,6 yükseliş kaydedildi.
Analistler, kakao fiyatlarındaki artışın sebeplerini; Batı Afrika’daki rekolte düşüşü, kalite sorunları, El Nino kaynaklı kuraklık ve sağanak döngüsü gibi etkenlerin yanı sıra liman sevkiyatlarındaki yavaşlama ve spekülatif pozisyon artışına dayandırdı.
Ayrıca, ABD’deki Intercontinental Exchange emtia borsasında libre bazında şeker %1,2 ve kahve %5,7 değer kaybederken, pamuk %2,2 düşüş gösterdi. Kakaonun ton başına fiyatı ise haftayı %18,9 artışla tamamladı.
“`