Bakan Bolat: ‘Cari işlemler dengemizde 5 ay üst üste fazla verdik’

Ticaret Bakanı’ndan 2025 İhracat Planı Açıklaması

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, gelecek yılın hem ülkemiz hem de dünya için huzur, sağlık, bereket ve refah dolu geçmesi için dua etti. Pandemi sonrası jeopolitik riskler, enerji krizleri ve enflasyonist baskılar artmaya devam ederken, 2024’te küresel ticarette değişim ve belirsizlikler yaşandı. 2025 için iyileşme tahminleri yapılırken, belirsizlikler devam etmektedir.

AB’nin 2024 itibarıyla 27 ülkenin ithalatının düşmesi, talepteki azalmanın ciddi olduğunu göstermektedir. Türkiye, dünya ekonomisindeki zorluklara rağmen ihracatını artırmaya devam ederek üretim, büyüme ve istihdam sağlamaktadır.

‘Enflasyonda 31 Puanlık Gerileme’

İhracatın büyümeye katkısı yüzde 3.2’lik büyümenin yüzde 1.9’unu oluşturdu. Enflasyon oranındaki 31 puanlık gerileme ve 44’lük düşüş, Türkiye ekonomisinde enflasyonun azaldığını gösteriyor.

İhracattaki başarı, dış ticaret açığını dengeleyerek finansal alanda kararlılık ve makroekonomik istikrar sağlamaktadır. Son 12 ayda ihracat rekoru kırılmış ve dış ticaret açığı azalmıştır. Dünya mal ihracatındaki payımız yüzde 1.08’e yükselmiştir.

‘Cari İşlemler Dengesi Pozitif’

Son 12 ayda hizmetler ihracatı artarken, cari işlemler dengesi pozitif vermiştir. Türk sanayi ürünleri dünya pazarlarında aranan ve kaliteli ürünler olmayı başarmıştır.

Türk Eximbank sermayesi artırılarak ihracat finansmanına destek vermiştir. Merkez Bankası ve Hazine’nin desteğiyle ihracat kredilerinde maliyet düşürülmüştür.

“2025 İhracat Planı Açıklanacak”

Ticaret Bakanlığı yıllık bütçenin büyük bir kısmını ihracatçılara destek vermek için kullanmaktadır. 2025 için destek bütçesi 33 milyar TL olacaktır. İhracat planı yakında kamuoyuyla paylaşılacak.

Hizmetler sektörü, ekonomiye katkı sağlayarak döviz girişini artıran stratejik bir sektördür. Türkiye’nin hizmetler ihracatı çeşitli alanlarda geliştirilmektedir. Destekler 12 sektöre yönlendirilmiş ve müteahhitlik sektörü teşvik edilmiştir.

Related Posts

Kapasite kullanım oranı nisanda azaldı

İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), nisanda geçen aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

Dolar/TL yine yükselişte

Dolar/TL kuru, yeni günden yeniden yükselişe geçerken, Euro/TL ise yükselişine devam ediyor.

TCMB Başkanı Karahan ABD’de konuştu: Sıkı para politikası, fiyat istikrarı sağlanana kadar sürecek

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda kalıcı düşüş ve fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikasının kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı. Washington’daki sunumunda iç talepteki ılımlı seyir, TL’nin reel değer kazanması ve maliye politikasıyla koordinasyonun dezenflasyonu desteklediğini belirtti.

E-ticarette ithalat artışı dikkat çekiyor: Yeni zorunluluk başladı!

Yurtdışından ürün getiren e-ticaret platformlarına temsilci bulundurma ve Türkçe hizmet verme zorunluluğu getirildi. Kurallara uymayanlara erişim engeli uygulanabilecek.

Tarsus’tan Gazze’ye Araç Bağışı

Bir hayırsever, Gazze’ye destek amacıyla hafif ticari aracını bağışladı. Değeri 300 bin lira.

Ev kadınlarına emeklilik hakkı geliyor: Kimler yararlanacak?

Ev kadınlarını yakından ilgilendiren yeni bir emeklilik sistemi üzerinde çalışıldığı öne sürüldü. Projeye göre, ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı tanınacak, prim ödemelerine devlet desteği sağlanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir