Brezilya’da bilim insanları haftada 112 gram veya üstü alkol tüketenleri uyardı

AA

Brezilya’da bilim insanları, ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirdi..

Science Daily’nin aktardığına göre, uzmanlar, sağlık üzerinde alkol tüketiminin etkilerini incelemek için 1781 ölünün beyinlerini otopsiyle inceledi.

Ayrıca, ölenlerin yakınlarına alkol tüketim alışkanlıkları hakkında bazı sorular sordular.

KATILIMCILAR 4 GRUBA AYRILDI

Uzmanlar, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve sert içkilerde 45 mililitre alkol tüketiminin “1 birim/14 gram alkol” olduğunu belirledi. Denekleri, haftalık alkol tüketim birimlerine göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az içenler”, “haftada 8 ya da daha fazla içenler” ve “önceden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde 4 gruba ayırdı.

ALKOLÜN BEYİN DAMARLARINI SERTLEŞTİRMESİNİN SONUÇLARI

Çalışma, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketenlerde beyin damarlarının sertleşmesine bağlı bilişsel problemlerin gelişme olasılığının hiç içmeyenlere göre %133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Haftada 8 birim veya daha fazla alanlar ile önceden aşırı içen ve bırakanlarda Alzheimer belirtilerinin daha yaygın olduğu ve aşırı alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken öldüğü bulundu.

“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”

Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bunun uzun vadeli hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek beyin sağlığına zararlı etkilere neden olabileceğini gözlemledik.” açıklamasını yaptı.

Beyindeki küçük damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden olan “hyaline arterioloskleroz”​​​​​​​, zamanla hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.

Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.