Meta dünyanın çevresine kablo çekiyor: 50 bin kilometrelik dijital devrim

Tüm kıtalardan geçecek

Project Waterworth, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve diğer önemli bölgelerde karaya çıkış noktaları ile beş kıtayı birbirine bağlayacak.

Project Waterforth’un amacı ne?

Meta, bu projeyi dijital iletişim, video deneyimleri ve çevrimiçi işlemler gibi uygulamaları desteklemek için inşa ediyor. Ayrıca, yapay zeka hizmetlerinin dünya çapında yayılmasını sağlamak için bu ağın önemli bir rol oynayacağını belirtiyor.

Proje, 24 fiber çift kablo kullanarak yeni bir mimari ile inşa edilecek ve kabloların derin sulara, 7.000 metreye kadar derinliklere yerleştirilmesi planlanıyor.

Project Waterworth, Meta’nın dijital altyapısını güçlendirecek ve dünya genelinde yüksek hızlı bağlantı sağlayarak yapay zeka inovasyonunu destekleyecek. Bu multi milyar dolarlık yatırım, dijital iletişimde devrim yaratacak ve küresel dijital otoyolların ölçeğini ve güvenilirliğini artıracak.

Hindistan’ın önemi

Ingrid Lunden’ın haberine göre Meta’nın, yapay zeka veri merkezleri ve bulut hizmetlerinin hızla geliştiği Hindistan’a direkt bağlantı kurma isteğinin, projeye başlangıç için çıkış noktası olduğunu yazdı. Konuyla ilgili şirketten bir doğrulama ya da yalanlama gelmedi.

Tek örneği Google

Projenin tamamlanmasının ardından Meta, kendi denizaltı kablo yoluna sahip olan ikinci şirket olacak. An itibarıyla bu ayrıcalığa sahip tek şirket Google. Amazon, Microsoft gibi dev teknoloji şirketleri bu alanda olsalar da yalnızca ortaklıkları bulunuyor.

Related Posts

Çin’de elektrikli otomobil satışları mayısta artış kaydetti

Çin’de ‘Yeni Enerji Aracı’ (NEV) olarak adlandırılan şarj edilebilen pilli, hibrit ve yakıt hücreli elektrikli otomobillerin satışı, mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28,2 artış kaydetti.

Apple’dan Meta’ya rakip olacak akıllı gözlük

Apple’ın bu yıl içinde hazır olabilecek akıllı gözlükler üzerinde çalıştığı yeni bir haberde bildirildi.

Sular altında kalan toprakta bulunan 140 bin yıllık insanlık tarihini yeniden yazıyor

Endonezya açıklarında deniz tabanından çıkarılan fosiller, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı. Araştırmacılar, deniz altından çıkarılan Homo erectus kemiklerinin, Güneydoğu Asya’da daha önce bilinmeyen bir insan atası nüfusuna ait olduğunu ve bu grubun, bölgedeki modern insanlarla etkileşime girmiş olabileceğini belirtiyor.

İnternet trafiğinin yarısı botlardan oluşuyor

Siber güvenlik firması Imperva’nın 2025 Kötü Bot Raporu’na göre, 2024 yılı itibarıyla internet trafiğinin yüzde 51’i botlardan oluşuyor. Özellikle “kötü botlar” olarak adlandırılan zararlı yazılımlar, şimdiye dek kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

İnsan yaraları diğer memelilerin yaralarından 3 kat daha yavaş iyileşiyor

Yeni bir bilimsel araştırma, insanların yaralarının diğer memelilere kıyasla çok daha yavaş iyileştiğini ortaya koydu. Japonya ve Fransa’dan bilim insanlarının ortak çalışmasına göre, bu yavaş iyileşme süreci insanlara özgü olabilir.

Apple’dan iPhone kullanıcıları sevindiren güncelleme

Apple, iOS 18 güncellemesiyle iPhone kullanıcılarına pratik bir yenilik sundu. Alman teknoloji yazarı Sven Kaulfuss’un GIGA’da aktardığına göre, bu güncelleme sayesinde artık WiFi şifreleri iPhone üzerinden QR kod ile paylaşılabiliyor. Özellikle …