Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat

Zonanın Önemi ve Bilinmesi Gerekenler

Zona, ağrılı ve döküntülü bir hastalık olan varisella zoster virüsünden kaynaklanan bir durumdur. Cilt Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Burhan Engin, özellikle stres ve bağışıklık sisteminin zayıfladığı durumlarda zona hastalığının ortaya çıktığını belirtiyor.

Bulaşıcı bir hastalık olan zona, su çiçeği geçiren kişilerde vücutta kalır ve ilerleyen yaş ya da zayıflayan bağışıklık nedeniyle tekrar aktifleşerek zona enfeksiyonuna yol açabilir. Bu nedenle zona enfeksiyonu geçiren kişilerin dikkatli olması ve diğer kişilerden izole olması önerilir.

Zonanın görülme riski ise özellikle ileri yaş, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksektir. Ayrıca, kanser hastaları, kemoterapi tedavisi görenler, HIV enfeksiyonlu kişiler ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar zona enfeksiyonu riski altındadır. Bu nedenle aşılanmanın önemi büyüktür.

Zona genellikle vücudun tek tarafında yanma, batma, uyuşma ve şiddetli ağrı gibi belirtilerle başlar. Tedaviye erken başlanması önemlidir çünkü tedaviyle ağrı kontrolü sağlanabilir, enfeksiyon riski azaltılabilir ve uzun süreli sinir hasarına bağlı ağrı riski sınırlandırılabilir. Hastaların belirtilerini görmeleri halinde vakit kaybetmeden tedaviye başlamaları önerilmektedir.

Related Posts

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Prof. Dr. Çelik: Zayıflama baskısı gençleri anoreksiya riskiyle karşı karşıya bırakıyor

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Uzmanı tek tek sıraladı: Kurban etini bir de böyle tüketin!

Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Sağlık Bakanlığı’ndan Ek Ödeme Uyarısı

Sağlık Bakanlığı kamu hastanelerine yazı gönderip, ‘Ek Ödemelerin Gecikmemesi’ konusunda uyarıda bulundu. Hekimsen konu hakkında açıklama yaptı. 

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.