Enflasyon sepetinde 30 yıl sonra değişiklik: Soba ve gazete çıktı, Netflix ve otomobil girdi

Türkiye’de görülen yüksek enflasyon, açıklanan enflasyon verilerinin de kamuoyunda tartışılmasına neden olmakta. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) paylaştığı enflasyon verileri, toplumun büyük bir bölümü tarafından ‘gerçeklikten uzak’ olarak değerlendirilirken, ekonomistler bu nedenle İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve ENAG gibi kurumların açıkladığı enflasyon rakamlarını da dikkate almakta. 

Bu kapsamda İTO, son olarak 1995 yılında güncellediği “İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi” için bugünden itibaren geçerli olacak şekilde kapsamlı bir değişikliğe gitti. 

SOBA VE GAZETE ÇIKTI, NETFLIX VE OTOMOBİL GİRDİ 

Enflasyon hesaplamasında kullanılan kalemlerde, çoğunlukla eski tarihli tüketim ürünleri arasında yer alan Soba, gazete, VHS ve kasetçalar gibi ürünler listeden çıkarılırken, Netflix üyeliği, cep telefonu, internet ve otomobil gibi harcamalar enflasyon hesaplamasına dahil edildi. 

BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

İTO’nun yeni indeksini hazırlayan Bilim Kurulu ise Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elçin Aykaç Alp, Milli İstihbarat Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Gür, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kaya ve Dr. Barış Soybilgen’den oluşuyor.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, günün değişen şartlarına göre indeksi yenilemenin, baz yılını değiştirmenin, ürün grup ve maddelerini güncellemenin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Tüketim davranışlarında köklü değişikliklerin olduğuna işaret eden Avdagiç, “Dün hiç düşünülmeyen hizmet ve ürünler, temel ihtiyaçlar arasına girdi. Bir önceki indeksimizde ‘soba, video, kaset çalar, odun, aidata dahil olmayan kapıcı ücretleri’ gibi başlıklar vardı. Şimdi İstanbul’da doğalgazsız ev yok, video kaset izleyen yok. Ama hepimiz otomobil, cep telefonu, internet, dijital platformlar kullanıyoruz. Dolayısıyla 30 yıldır kullandığımız 1995 baz yıllı indeksimiz artık yeterli olmamaya başladı.” diye konuştu.

GIDA PAYI DÜŞÜRÜLDÜ, ULAŞIM PAYI YÜKSELDİ

Yapılan değişikliklerin ardından İTO’nun Tüketici Fiyat Endeksi’nde gıda ürünlerinin payı  yüzde 42,5’den yüzde 30,7’ye geriledi. Ulaştırma payı ise yüzde 6 seviyesinden yüzde 13,8’e yükselmiş oldu. 

Related Posts

Bir zamanlar Ülker’in ortağıydı! Çikolata devi iflasın eşiğinde

Bir dönem Ülker ile ortak yatırımlarda bulunan Modern Çikolata konkordato talebinde bulundu.

Baykar en fazla ihracat yapan 10 firmadan biri oldu

Son 4 yıldır savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olan Baykar, 2023’te elde ettiği başarıyı tekrarlayarak 2024’te de Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firmadan biri oldu.

Son dakika! Emekli maaşlarına düzenleme yapılacak

Hükümet 3 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon farkının ardından, en düşük emekli maaşında düzenleme yapılacağını açıkladı.

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

“Tersine beyin göçü” için yeni adım: Türkiye’ye dönsünler diye 4 bin Euro maaş verilecek

Aman dikkat! 650 milyon dolar değerinde sahte para dolaşımda

Libya Merkez Bankasından yapılan açıklamada, piyasada dolaşımı durdurulan ve toplanan 50 dinarlık banknotların 10,2 milyar dinara ulaştığı, ancak bankanın bastığı toplam 50’lik banknot miktarının 6,6 milyar dinar olması gerektiği belirtildi. Bu …

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti

Kripto paralara MASAK düzenlemesi Resmî Gazete’de; çekim süresi ve limitler değişti