Bu şehir yılan istilası altında… Her gün dehşeti yaşıyorlar: ‘Ne kedilerimiz kaldı ne tavuklarımız’


Yerel halk, sorun ilk kez on yıldan fazla bir süre önce ortaya çıktığını belirtiyor. Halk yılanların artan popülasyonunu çaresizce bastırmaya çalıştı, ancak hayvanlar adanın yalnızca daha derinlerine doğru ilerleyerek adanın daha büyük alanlarını ele geçirdi.

Mayagüe’deki Porto Riko Üniversitesi’nden biyolog Alberto R. Puente-Rolón, bir muhabirin yılanlarla dolu adayı ziyareti sırasında Vox’a “Bu çok ama çok kötü. Burada ciddi bir sorunumuz var ve kuş türlerine yönelik ciddi bir tehdit oluşturuyorlar” açıklamasında bulundu.

Sabah gazetesinin haberine göre, Boa yılanları ve pitonlar son on yılda Porto Riko’yu ele geçirerek daha az insanın olduğu bölgelere taşınıyor ve besi hayvanları ve evcil hayvanları yiyor.

Güney ve Orta Amerika’ya özgü olan Boa yılanları, muhtemelen egzotik evcil hayvan ticaretiyle bağlantılı olarak kazara serbest bırakılmalarının ardından Porto Riko’da ilk kez 2012 civarında ortaya çıkmaya başladı.

75 kiloluk yılanları kontrol altında tutacak hiçbir doğal yırtıcı olmadığından , boa popülasyonu ancak son on yılda adeta patlama yaşadı. Hızlanan popülasyonun en açık örneklerinden biri, Porto Riko’nun güneybatı kıyısındaki bir yaban hayatı sığınağı olan Cabo Rojo’da ortaya çıkıyor. Uzmanlar burada dönüm başına en az beş boa yılanının bulunabileceğini tahmin ediyor.

Yalnızca son dört ayda, bir araştırma ekibi 150’den fazla istilacı boa yılanını topladı; bu dudak uçuklatan bir sayı, çevrenin yılanlar için ne kadar elverişsiz olduğu göz önüne alındığında sonuç daha da ilginç hale geldi.

Habitat son derece sıcak ve kuru, seyrek orman yapraklarına sahip, bu da ortalama 16 feet uzunluğa kadar büyüyebilen boaların saklanacak çok az yeri olduğunu gösteriyor.

Vox’un bildirdiğine göre, tipik olarak nemli, ıslak ve iyi örtülü iklimden sapma, uzmanlara boa yılanının o kadar bol olduğunu ve daha zorlu habitatlara yayıldıklarını gösteriyor.

Arka bahçelerde, tavuk kümeslerinde ve hatta arabalarda hem boa yılanlarını hem de pitonları (9 metreye adar ulaştığı bilinen dünyanın en uzun yılanları) görmek ve ne yazık ki tarlalarda dolaşan küçük hayvanları tüketmek sıradan hale geldi.

Yerel halk meseleyi kendi ellerine aldı ve adada yılan avcılarına dönüştü. Bir zamanlar evinin önünde 5 metrelik ağsı bir piton yakalayan yerel avcı Odalis Luna, “Daha fazlasını bulmamız gerekiyor, çünkü kedilerimi yediler, tavuklarım gitti” dedi.

Öldürülen hayvanların karınlarında kediler, kuşlar ve dünyanın en nadir kuş türlerinden biri olan Porto Riko papağanı da dahil olmak üzere diğer küçük memeliler de bulundu. Uzmanlar bu yerli türlerin tükenmesinin Porto Riko’nun ekosistemi üzerinde yıkıcı etkileri olabileceğini ve boa ve pitonların taşıdığı hastalıkların adanın daha küçük yerli yılanları için de tehlike oluşturduğunu söyledi.

Neyse ki, reticuleros’un yardımıyla devralmanın tersine çevrilmesi için hâlâ yer var. Avcılardan bazıları devasa yılanları öldürürken, diğerleri onları neredeyse her gün istilacı yılanlara maruz kalan egzotik hayvanlar için bir tutma tesisi olan Cambalache’ye getirmeleri için yetkilileri çağırıyor. Ancak Porto Riko’nun vahşi doğasında hâlâ kaç yılanın bulunduğu bir sır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir